Vitaal Ondernemen

Producten en diensten

Vaste werkzaamheden

  • De bedrijfscontactfunctionarissen fungeren als thema-makelaars economische ontwikkeling.
  • Signaleren en agenderen van knelpunten.
  • Advisering bij projecten uit economisch oogpunt en beleidsvorming
  • Het toeristisch / recreatief profileren van de gemeente Boxtel voor bezoekers volgens het toeristisch recreatief actieprogramma. Waar mogelijk in samenwerking met omliggende gemeenten.

Beleidsakkoord

Wat gaan we verder doen:

  • We zoeken naar een doeltreffende wijze van samenwerken en overleg met ondernemers (zowel voor het centrummanagement, bedrijventerreinen als toeristische ondernemers)
  • Samen met de ondernemers wordt een nieuwe economische agenda opgesteld.
  • We stimuleren innovatieve bedrijven en start-ups, en steunen initiatieven die ondernemers helpen zich verder te ontwikkelen en waarbij de (bij voorkeur hoogwaardige) werkgelegenheid behouden blijft of groter wordt.
  • We onderhouden goede contacten in de regio, zoals met RegioNoordoost Brabant (RNOB), en Agrifood Capital, en verkennen de relatie met Brainport en TU/e.
  • We vinden doorontwikkeling naar circulaire economie belangrijk en onderzoeken daarbij de ondersteuning bijvoorbeeld met Green Deals.
  • De samenwerking tussen ondernemers op bedrijventerrein Ladonk en de gemeente Boxtel krijgt verder vorm via Klankbord Ladonk.
  • Met ondernemers kijken we naar de mogelijkheden voor revitalisering en verduurzaming van bedrijventerreinen, met speciale aandacht voor Ladonk. Hierbij is er speciale aandacht voor energieopwekking (zonnepanelen op dak), benutting van warmte-energie (Rabobank datacenter en VION) en vergroening (klimaatadaptatie).
  • De ontwikkeling van Vorst B wordt daadkrachtig opgepakt met een verbrede doelstelling en aandacht voor de lokale ondernemers.
  • We gaan snel met provincie en RNOB in gesprek over onze mogelijkheden voor uitbreiding van bedrijventerreinen.We streven naar 2 ha per jaar extra vanaf 2025.
  • We zoeken mogelijkheden om startende en kleine ondernemers te faciliteren, bijv. huisvesting bieden in bedrijfsverzamelgebouwen.
  • Ook zoeken we naar mogelijkheden voor ontwikkeling van de vrijetijds-sector.
  • We geven uitvoering aan de nieuwe visie bezoekerseconomie 2022-2030 met bijbehorend uitvoeringsprogramma.
  • We werken samen met centrummanagement aan concentratie van het kernwinkelgebied en transformatie van de aanloopstraten naar een combinatie van winkelen, wonen, thuisbedrijvigheid en kantoren.
  • We bieden graag ruimte voor meer activiteiten in het centrum en vragen ondernemers en landelijke winkelketens bij te dragen aan verbetering van de sfeer met verlichting, evenementen, live muziek, gratis wifi en attractieve gevels, gevelgroen.
  • Renovatie van winkelcentrum Oosterhof wordt nu uitgevoerd.
  • We steunen de leus “Wees loyaal, Koop lokaal”.
  • Voor zover dat mogelijk is en past binnen het aanbestedingsbeleid proberen we meer en vaker bedrijven uit de gemeente Boxtel offerte te vragen voor werkzaamheden, of marktconform te gunnen (bij enkelvoudige aanbestedingen).

Centrummanagement
Het bestuur van CM heeft de taken verdeeld en zelf aangepakt. Een van de taken is het organiseren van kleinschalige evenementen in samenspraak met de horeca en winkeliers in het centrum en Boxtel Vooruit. Zij doen dit onder de noemer 'Bruisend Centrum'. Hiervoor is een coördinator aangetrokken. In 2023 wordt nog steeds ingezet op “Wees loyaal, Koop lokaal” en wordt dit wederom ondersteund door activiteiten onder de noemer van “Bruisend Centrum”. De gemeente heeft hierin weer een faciliterende en meewerkende rol.

Weekmarkten en standplaatsen
In navolging van de fysieke ontwikkelingen in ons centrum gaan we samen met de ondernemers en het centrummanagement de regels in de openbare ruimte opnieuw tegen het licht houden.

In 2022-2023 worden de regels van de weekmarkten geactualiseerd. Hierbij is aandacht voor de markt zelf, de nieuwe fysieke mogelijkheden en de relatie met andere branches zoals de horeca en detailhandel.

Ook wordt in 2023 onderzocht in hoeverre de weekmarkten en (kleinschalige) evenementen meer geïntegreerd kunnen worden. Meer samenspel, meer synergie. Samen met het centrummanagement, weekmarkt en andere ondernemers gaan we het evenementenbeleid actualiseren.

Daarnaast gaan we in 2023 in samenspraak de regels voor de standplaatsen, terrassen en reclame-uitingen in de centra actualiseren.


Klankbord Ladonk
Klankbord Ladonk is een samenwerkingsvorm tussen ondernemers van bedrijventerrein Ladonk en de gemeente Boxtel. We investeren gezamenlijk in een toekomstbestendig bedrijventerrein door elkaar te betrekken bij economische, ruimtelijke en maatschappelijke vraagstukken.

Huisvesting arbeidsmigranten

Op 20 en 21 september 2021 hadden initiatiefnemers de mogelijkheid om via een tender aanvragen in te dienen voor een arbeidsmigrantenhuisvestingsvergunning. In totaal zijn er elf verzoeken ingediend. Alle aanvragen voor een arbeidsmigrantenhuisvestingsvergunning zijn bekeken en daaruit is gebleken dat geen van de aanvragen voldeed aan de gestelde criteria. Dit was aanleiding voor het college om de regeling nog eens tegen het licht te houden. Na beraad heeft het college besloten de ‘Regeling huisvesting arbeidsmigranten Boxtel 2021’ in te trekken. Tegelijkertijd is direct begonnen met het opstellen van een nieuwe regeling. Tijdens de aanpassing in de nieuwe regeling is ook gebleken dat het wenselijk is om de Verordening op een aantal punten aan te passen.

De aangepaste regeling ‘Huisvesting arbeidsmigranten Boxtel’ is 19 juli 2022 door het college goedgekeurd. Dit betekent dat het traject tot aanvragen voor een arbeidsmigrantenhuisvestingsvergunning wordt vervolgd. Het college hoopt dat de besluitvorming over de te verlenen arbeidsmigrantenhuisvestingsvergunning in het tweede kwartaal van 2023 plaatsvindt. Hierna kan een aanvraag voor de omgevingsvergunning worden ingediend.

Bezoekerseconomie
2022 stond in het teken van de nog vast te stellen visie bezoekerseconomie Boxtel 2022-2030 met een bijbehorend uitvoeringsprogramma. Deze is opgesteld in overleg met de sectoren retail, horeca, evenementen, toerisme en recreatie. Er wordt een regiegroep Bezoekerseconomie opgericht die de regie voert op het uitvoeringsprogramma en die ontwikkeling van en de samenwerking tussen de sectoren stimuleert.
Retail, Horeca en Evenementen
De kernwoorden ontmoeten, beleven en gemak zijn cruciaal. Inwoners moeten in de nabijheid van hun woning naar de supermarkt kunnen, kunnen sporten en recreëren of uit eten kunnen. Waar retail in onze gemeente hoofdzakelijk een lokale verzorgingsfunctie heeft, speelt de Horeca een meer verbindende rol in de bezoekerseconomie. De ondernemers zorgen voor gastvrijheid en levendigheid in de centra en de dorpen en op vrije tijdslocaties onderweg. Ze zijn een belangrijke verbinder met overige functies incl. evenementen.
Onderdelen van de concept-visie zijn onder meer:

  • Behoud van de basisvoorzieningen voor onze eigen inwoners (in het kader van de bezoekerseconomie bedoelen we hiermee: supermarkten, horeca, maatschappelijke en recreatieve mogelijkheden).
  • We stimuleren de gemeenschapszin in de kernen. Dit leidt tot een rijk verenigingsleven en goede jaarlijkse evenementen passend bij de schaal van de kernen.
  • De centra van Esch, Liempde, Lennisheuvelen Boxtel zijn de ontmoetingsplek van de kernen.
  • Behoud van de werkgelegenheid in retail & horeca en behoud van de hoge binding met de horeca.
  • Dit doen we samen met het op te richten horecaplatform.
  • We stimuleren nieuwe ontwikkelingen en diversiteit in aanbod. Ontwikkelingen die meerwaarde hebben voor de samenleving, passen bij de omgeving en liefst complementair zijn aan het bestaande aanbod hebben onze aandacht.
  • Door op innovatieve wijze economische ontwikkelingen te koppelen aan duurzaamheid en natuurontwikkeling, profiteert ook de leefomgeving mee.
  • We stimuleren samenwerking tussen organisaties, bedrijven, horeca en evenementen binnen de dorpskernen en tussen de dorpskernen onderling.
  • Door de ontwikkeling van verblijfsrecreatie te stimuleren komen er meer toeristen die zorgen voor bestedingen bij retail, horeca en dagrecreatie.

Toerisme en recreatie
We bevorderen (initiatieven voor) recreatie en toerisme door nauwe samenwerking tussen ondernemers, gemeente, organisaties en verenigingen. Hierbij worden ook verbindingen gemaakt met de ‘sectoren’ Kunst en cultuur en Cultureel erfgoed.

  • De professionalisering en versterking van het toeristische profiel Beleef Boxtel (inclusief profilering van de dorpen).
  • Verbetering van de fysieke en digitale toeristische infrastructuur (bewegwijzering, website, routes en onderhoud, sociale netwerken).
  • Er wordt een verbinding gemaakt tussen recreatie & toerisme, centra van de dorpen Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Esch en cultuurhistorie.
  • Dit doen we samen met een op te zetten toeristisch platform dat tevens de uitvoering van de visie mee ter hand gaat nemen.
  • Samen met de branche willen we kwalitatief goede mogelijkheden voor overnachting, voor zowel zakelijke als recreatieve gasten, vergroten.
  • We willen het aanbod aan dagrecreatieve mogelijkheden vergroten.
  • Blijvende participatie in en samenwerking met het Van Gogh Nationaal Park en Het Groene Woud.
  • De combinatie van beleefbare cultuurhistorische, aantrekkelijke winkels, gezellige en gastvrije horeca, groen en aantrekkelijke actitiviteiten moeten het centrum van Boxtel, maar ook de andere dorpscentra een nieuwe impuls geven.
  • Naar voorbeeld van het programma Landschap van Allure willen we voor het versterken van de kwaliteiten van Boxtel en het vergroten van het toeristisch aanbod inspelen opnieuwe kansen voor cofinanciering. Met name bij initiatieven die economie,natuur/landschap, erfgoed en leefbaarheid met elkaar verbinden en versterken.

Boxtel T&R in de regio
In 2021 is het meerjarige regio-contract met de VVV beëindigd. Voor 2022 hebben we nog afspraken met de VVV voor het vermarkten van Boxtel. Op regionaal gebied participeren we in Het Van Gogh Nationaal Park en Het Groene Woud. We gaan op zoek naar de juiste partner voor de regionale marketing van Boxtel.

De Kleine Aarde

Op 5 oktober 2021 is de gemeenteraad akkoord gegaan met de nieuwe invulling van De Kleine Aarde door De Plaetse Zuid. Vervolgens is op 24 februari jl. door BD Grondbeheer en de gemeente de koopovereenkomst ondertekend. Hierin is een ontbindende voorwaarde opgenomen voor het regelen van de financiële dekking waarvoor vier maanden de tijd was. Eind juni heeft BD Grondbeheer laten weten dat de financiën rond zijn en dat hiermee de koop definitief is. Op 21 juli vond de daadwerkelijke levering van de grond en de gebouwen aan BD Grondbeheer plaats door ondertekening van de akte bij de notaris.

Nieuw beleid en ambities

  • In 2022 is een visie bezoekerseconomie (voor de sectoren retail, horeca, evenementen, recreatie en toerisme) opgesteld met een bijbehorend uitvoeringsprogramma voor de komende jaren.
  • Samen met de ondernemers wordt een nieuwe economische agenda opgesteld.
Deze pagina is gebouwd op 09/29/2022 10:49:13 met de export van 09/29/2022 09:38:29