Sociale Kracht

Producten en diensten

Vaste werkzaamheden

  • We volgen landelijke ontwikkelingen op het gebied van de Jeugdwet zoals de financiering van extra middelen en de reikwijdte van de Jeugdwet. Als gemeente zullen we meedenken en meewerken aan de noodzakelijke hervormingen van de zorg voor jeugd die de staatssecretaris heeft beschreven in een Kamerbrief, op de onderdelen die binnen onze invloedssfeer liggen.
  • Het Regionale Beleidsteam Jeugdhulp geeft uitvoering aan activiteiten en beleidsprojecten op het gebied van specialistische jeugdhulp (iedere gemeente levert naar rato capaciteit). Zo werken we gezamenlijk aan de aanpak van wachtlijstproblematiek bij jeugdzorgaanbieders, de doorbraakaanpak bij de Jeugdbescherming en jeugdproblematiek bij complexe scheidingen. Ook wordt er een meerjarenplan aanpak Huiselijk Geweld Kindermishandeling voor de regio Brabant Noordoost ontwikkeld.
  • We geven uitvoering aan de bezuinigingsmaatregelen jeugdhulp als onderdeel van het kerntakenpakket van bezuinigingsmaatregelen.
  • In 2022 hebben we een monitoringsmodel ontwikkeld om te kunnen (bij)sturen op basis van lokale (financiële) cijfers. Reden hiervoor was de invoering van de PxQ financiering van de inkoop van de jeugdhulp. Dit monitoringsmodel gaan we in 2023 verder verfijnen. We gaan dan ook meer de koppeling leggen met beleid.
  • Samen met in- en externe partners werken we aan een toekomstbestendig jongerenwerk.

Beleidsakkoord

  • We zetten in op het verbeteren en innoveren van signalering, preventie, zorg en ondersteuning. En we hebben aandacht voor het versnellen van de procedures van het indiceren van specialistische hulp en het verkorten van wachttijden. Wij blijven dit oppakken via bestaande projecten zoals project 0e 1e lijn, doorontwikkeling Wegwijs en inkoop specialistische hulp 2023.
  • We gaan met de huisartsen in overleg over de criteria die zij hanteren bij het geven van indicaties voor de toegang tot jeugdzorg. We intensiveren de contacten met huisartsen, zetten jeugdconsulenten in voor de huisartspraktijken en denken mee over het bewerkstelligen van de inzet van een POH-Jeugd bij de huisartsenpraktijken. We continueren de inzet van GGZ-jeugd (ingekocht via Herlaarhof) binnen de wijkteams.
  • Jongeren die ondersteuning en zorg nodig hebben kunnen voor diverse problematieken terecht bij verschillende organisaties. Dit aanbod dient permanent via gerichte voorlichting gecommuniceerd te worden. We pakken dit op via de wijkteams, in overleg met communicatie en we bespreken dit met organisaties (via gezamenlijk uitvoeringsplan).
  • Het aanbod van zorg willen we zoveel mogelijk dichtbij huis of in de vertrouwde omgeving organiseren. Lokale aanbieders krijgen kansen om de zorg te leveren. Dat vergemakkelijkt de wisselwerking. Dit actiepunt is ingebed binnen de inkoop 2023 (via Open house-constructie).
  • We zorgen voor een divers aanbod aan (vernieuwende) activiteiten voor jongeren, met name sport en sportgerelateerde jeugdprojecten. We zetten ons in om jongeren veilig uit te kunnen laten gaan, waarbij we het gebruik van drugs en alcohol actief ontmoedigen.
  • Jongerenwerkers, boa's en politie werken preventief en handhavend samen om overlast te voorkomen.
  • 2023: We spreken mét onze jongeren en niet enkel óver jongeren; zij worden periodiek uitgenodigd hun visie over de toekomst van Boxtel te delen. Zij zorgen voor een frisse kijk bij de beleidsvorming door de gemeente. Jeugdbeleid wordt in samenspraak met jongeren en professionals opgesteld. Jongerenparticipatie kan als thema meegenomen worden bij de omgevingsvisie. Wanneer er meer activiteiten ingezet moeten worden dan de bestaande activiteiten is hiervoor extra budget (Fte) nodig. Nadere uitwerking hiervan volgt.
  • 2024: De themamakelaar Jongeren vormt de verbinding tussen gemeente en jongeren; vergaart informatie en koppelt terug, monitort effecten van beleid en let op bijsturing (van ‘top down’ naar ‘bottom up’). De intentie is om deze rol binnen bestaande formatie en budgetten uit te voeren. Wijkmakelaars hebben hierbij een rol van begeleider en coach.

Nieuw beleid en ambities

  • In 2022 wordt een nota integraal jeugdbeleid 2022-2025 opgesteld met als onderlegger het concept positieve gezondheid. Maatschappelijke organisaties zijn hierbij betrokken. Het integrale jeugdbeleid voldoet aan de behoefte aan meer integraliteit en verbinding tussen de verschillende dossiers in het jeugdveld. De nota komt eind 2022 in het college en daarna weten we of een uitvoeringsplan noodzakelijk is met extra middelen. In 2023 rollen we dit verder uit.  
  • Regionaal staat het onderwerp complexe scheidingen op de agenda. Lokaal willen we in 2023 een pilot vechtscheidingen uitvoeren. We verkennen daarbij of we vanuit preventie/vroegsignalering aan de slag kunnen met de vele kinderen/jongeren die thuis in een (v)echtscheidingssituatie van hun ouders zitten.   
  • We willen B-Town zo optimaal mogelijk gebruiken. Daarvoor werken we samen met R-Newt en WSD KwikStart.
  • We werken samen met ketenpartners, met name politie en boa's, om de aanwas van jonge criminelen te voorkomen.
Deze pagina is gebouwd op 09/29/2022 10:49:13 met de export van 09/29/2022 09:38:29