Leefbare Ruimte

Producten en diensten

Vaste werkzaamheden

  • Voor alle ruimtelijke ontwikkelingen geldt dat ze de bestaande ruimtelijke kwaliteit zoveel mogelijk versterken en bijdragen aan onze doelstellingen binnen het ruimtelijk domein zoals rondom duurzaamheid en klimaatadaptatie.
  • We nemen deel aan regionaal overleg over de verstedelijkingsopgave om als gemeenten gezamenlijk de ruimtelijke opgaven te bepalen en op te pakken.
  • Plannen die we in 2023 vaststellen sluiten aan bij de Omgevingswet die naar verwachting op 1 januari 2023 in werking treedt.
  • Waar mogelijk pakken we als gemeente vooral een ondersteunende rol in planontwikkeling waarvoor de verantwoordelijkheid bij ontwikkelende partijen ligt die daarvoor draagvlak creëren.

Beleidsakkoord

  • We gaan verder het met vorig jaar gestarte proces om samen met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties te komen tot een Omgevingsvisie. Deze visie wordt voor 1 januari 2024 vastgesteld.
  • We werken verder aan de contouren van de gebiedsvisie voor het gebied tussen Boxtel Noordwest en Esch. Belangrijke pijlers in deze gebiedsvisie zijn naar verwachting infrastructuur, wonen, natuurversterking, recreatie & toerisme en duurzame energie-opwekking. Het ontzien van Sparrenrijk is een hard uitgangspunt. De nieuwe ontsluitingsstructuur passen we goed landschappelijk in en houdt nadrukkelijk rekening met de belangen van Esch.
  • We werken samen met belanghebbenden aan het opstellen van beleid voor Vrijkomende Agrarische Bedrijfsgebouwen (VAB's). We gaan uit van een maatwerkaanpak met duidelijke afwegingsaspecten en uitgangspunten, die aansluiten bij de Omgevingswet en overige punten uit dit beleidsakkoord.
  • We werken aan de realisatie van lopende woningbouwontwikkelingen. We streven naar afronding van de lopende ontwikkelingen in deze beleidsperiode zoals Heem van Selis en  Lindenlust en geven vervolg aan de procedure voor Achter den Eijngel. Voor Lennisheuvel, Liempde en Esch is van belang dat voor de langere termijn voldoende nieuw woningaanbod beschikbaar is.
  • We zetten in op de transitie van (leegstaande) bedrijfsgebouwen in de bebouwde kom naar woningen. Het betreft onder meer winkel- en kantoorpanden.
  • Met de provincie, hun adviesgroep en de Taskforce gaan wij in overleg om te kijken naar de mogelijkheden voor gebiedsontwikkeling buiten de bebouwde kom. Voor het einde van de  beleidsperiode is er zicht op nieuwe gebiedsontwikkelingen.
  • Het jaar 2023 staat in het teken van omgevingsvergunningsprocedures voor initiatiefnemers die via de tender de arbeidsmigrantenhuisvestingsvergunning hebben verkregen. Het verlenen van de vergunning(en) is mede afhankelijk van de te doorlopen bezwaar- en beroepsprocedures.
  • Op basis van de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek naar een energie hub in 2022 bepalen we in 2023 uitgaande van de vastgestelde voorkeursvolgorde in welke omvang zonneparken realiseerbaar zijn en worden aan de hand daarvan omgevingsdialogen gestart en omgevingsvergunningen aangevraagd.

Nieuw beleid en ambities

  • We ontwikkelen en implementeren een nieuwe werkwijze voor een snelle eerst scan van ruimtelijke initiatieven, Daarbij sluiten wij aan bij de Omgevingswet.
Deze pagina is gebouwd op 09/29/2022 10:49:13 met de export van 09/29/2022 09:38:29